Zımparada kum numaraları ne anlama gelir?
Zımparada kum numarası ne demektir? Ne anlama gelir?
Üretilen aşındırıcı taneler öğütülerek kum haline getirilir. Dünyaca standartları tespit edilmiş elek sıklıklarından geçirilerek ayrıştırılır. Türkiye’de en geçerli numaralandırma sisteminde kum numarası büyüdükçe zımpara kum tanelerinin boyutları da küçülür.
Örneğin, 16 kum hali hazırda satışta olan en kaba kumdur ve zımparalamada en agresif performansı sergiler. Buna göre açtığı çizgi izi de ona göre derin olur.
16 – 24 gibi kumlar ahşap ve sac teknelerin karinalarının kazınmasında, kaba ağaç işçiliğinde kabuklarını sıyırmada, ahşap palet ve mobilya yapında ve bunun gibi kaba işlemlerde kullanılır.
Bunun gibi kaba kumların metal aşındırmada ve zımparalamada kullanılması genel olarak pek uygun değildir. Metaller ahşaba göre daha sert ve sağlam olduğu için kaba bir zımpara kumu ile aşındırılmaya çalışıldığında aşırı zorlanan iri zımpara tanesi bağlı olduğu mesnetinden kopup işlemini gerçekleştirmeden dökülebilir.
Bu mantık, ağaç testerelerinin dişlerinin daha iri , metal testerelerdeki dişlerin daha ince olmasına benzetilebilir.
36 ‘dan 120’ye kadar olan kum numaralarında metal, ahşap ve paslanmaz ürünlerde aşındırma işlemi yapılır. 120-2000 kumları arasında rötuş, polisaj ve finisaj işlemleri yapılır.
Zımpara kum numarası arttıkça aşındırıcı kum tanesinin boyutu küçülür. Buna göre zımparalanan yüzeydeki aşındırma izi azalır polisaj ve parlatma artar. Ancak aşındırma izi zımpara kumunun bağlandığı mesnete göre değişiklik gösterir. Örneğin; 40 kum kalın bir kumdur ve çapak almada kullanılır. Kalın bir mesnete sahip sonsuz bantlarda 40 kum son derece agresif olabilirken, kağıt mesnete bağlı cırtlı zımparadaki 40 numara kum banttaki kadar agresif davranmayacaktır.
Zımpara Nasıl Çalışır?
Zımpara diski döndürülür ve parça üzerine bastırılır. Keskin kumlar parçadan küçük talaşlar koparır. Bastırma sebebiyle zımpara taşının keskin noktaları düzleşir, ve kum kesmez hale gelir. Bu olay sürtünmeyi, ısı oluşmasını ve kum üzerindeki yükü çoğaltır. Bu yük ya aşındırıcı kumlar kırılır veya bağlayıcı madde kopar ve bu suretle yeni keskin noktalar ortaya çıkar. Bu sırada parçada yüzey kalitesi ve geometrik beklentiler istenildiği gibi devam ediyorsa, kum kendi kendini bilemektedir demektir. Aksi takdirde kumların başka bir şekilde keskin hale getirilmesi gerekir.
Zımpara Kumları Nasıl Sınıflandırılır?
1-Kum büyüklüğüne göre: Çok kaba, kaba, orta, ince, çok ince ve olağanüstü ince kumlar.
2-Kum özelliğine göre : Alüminyum oksit, Zirkonyum, Silisyum Karbür , Seramik, Kompakt