İş için doğru araçların kullanılması hem elde edilecek sonuç hem de emek açısından her zaman önemlidir. Özellikle metal materyaller ile çalışırken en etkili aletleri ve doğru iş için kullanmak çok daha önemli bir hale gelmektedir. Eğer metal taşlama ya da bitirme işleri ile ilgileniyorsanız o zaman sizin için en uygun seçenek flap disk zımpara olacaktır.
Flap Disk Zımpara Nedir?
Dairesel bir şekli olan flap disk zımparalarda üst üste binen zımpara kağıtları bulunmaktadır. Kanatçık adı da verilen bu katmanlar alüminyum oksit gibi aşındırıcı kum tanelerine sahip olmaktadır. Bu kum taneleri ise genellikle pamuk ya da polyesterden yapılan destek bezine yapıştırılırlar. Bunun yanında destek bezleri cam ya da plastik elyafından üretilen destek plakasına yapıştırılırlar.
Kullanılan flap disk zımparanın göstereceği performans ise işlem yapılacak olan malzemenin türüne ve zımpara kum numarasına bağlı olarak değişecektir. Bu sebeple de materyal ve işlem için uygun olan kum boyutunun seçilmesi önemlidir.
Flap disk zımparalar aynı zamanda yoğun farkı sebebiyle de çeşitlenmektedir. Yüksek yoğunluğa sahip olan flap disk zımparalar daha fazla katman sayısına sahiptir ve daha az yoğunluklu olanlara göre daha uzun bir kullanım ömrüne sahip olmaktadır.
Flap Disk Zımparanın Avantajları Nelerdir?
Flap disk zımparaların en büyük avantajı farklı derecelerde finisaj uygulamasına izin vermesinin yanı sıra düşük aşınma oranına sahip olmasıdır. Çünkü zımpara yüzeyinde yer alan her bir katmak yüzeye farklı açılar ile temas ederek pürüzlü yüzeylerde daha etkili sonuçların alınmasını da sağlar. Bunun yanında flap disk zımparalarda bulunan bu özellik zımparalanmış yüzeylerin yeniden zımparalanmasının önleyerek yüzeyin zarar görmesini de engeller.
Flap disk zımparalarının sunmuş olduğu bir diğer avantaj ise katmanlardan bir ya da birkaçının aşınması durumunda performansının etkilenmemesidir. Bu sayede kullanıma devam edilebilir. Ancak tek katmanlı ve düz zımpara çeşitlerinde zımpara yüzeyinin aşınması performansı önemli ölçüde etkileyeceği için kısa süre içerisinde değiştirilmesi gerekmektedir. Flap disk zımparaların sahip oldukları bu özellik sayesinde daha uzun süre kullanıma olanak sağlamaktadır. Bu durum da maliyet açısından büyük avantaj sağlar.
Flap disk zımparalarda bulunan bir diğer özellik ise taşlama sırasında öncelikle en yüksek noktalarının yüzey ile temas etmesidir. İşlem devam ettikçe bu bölgelerde bulunan kum tanecikleri aşınacaktır. Bu noktadan sonra da işleme devam edilebilmektedir. Çünkü aşınan yerin arka kısmında bulunan kısım devreye girmektedir. Bu da flap disklerin uzun kullanıma sahip olmasını sağlayan bir başka özelliği olmaktadır.
Son olarak flap disk zımparaların kullanıcılarına sağlamış olduğu avantaj diğer zımpara çeşitlerine göre yüzeylerin kazınmasına ve oyulmasına daha az sebebiyet vermesidir. Son derece agresif olan taşlama makinelerinde sıklıkla görülen bu sorunun en aza indirilmesinde son derece etkili olmaktadır.
Flap Disk Kullanımları
Flap disklerin kullanım alanları içerisinde ilk sırada metal işleri gelmektedir. Metallerin karıştırma, taşlama ve kaynaklarının temizlenmesi işlemlerinde kullanılmaktadır. Çapakların hızlı bir şekilde temizlenmesini sağlamasının yanı sıra kenarların pürüzsüzleştirilmesinde de son derece etkili olan flap disk zımparalar aynı zamanda pürüz bir yüzey oluşturmak için de kullanılmaktadır. Bunun yanında metallerin üzerinde bulunan pas veya boya gibi katmanların çıkarılmasında da kullanılmaktadır.
Talaş Kaldırma
Taşlama taşları gibi flap disk zımparalarının talak kaldırma performansları son derece yüksek olmaktadır. Bu sebeple de talaş kaldırma işlemlerinde sıklıkla tercih edilirler.
Şekillendirme
Özellikle yüksek yoğunluğa sahip flap disk zımpara çeşitleri konturlama, harmanlama, eşleştirme ve bitirme aşamaların mükemmel sonuçlar sunmaktadır. Makineye basınç uygulanması durumunda ise kanatçıklar daha fazla sıkışarak daha yüksek performans göstermektedir. Finisaj uygulaması için ise makineye hafif baskı uygulanması yeterli olmaktadır.
Kaynakların Temizlenmesi
Flap disk zımparaların en çok kullanım alanları olan kaynaklardan arta kalan kıymıkların temizlenmesidir. Bu sebeple de kaynak işleriminin daha hızlı bir şekilde bitirilmesini sağlamaktadır. Taşlama ve bitirme diski kullanmanız durumunda ise zımpara fiyatları tasarruf sağlamış olursunuz.
Boya Kaldırma
Flap disk sadece boya ve korozyonların kaldırılmasında değil aynı zamanda ısıl işlemden arta kalan tortuların çıkarılmasında da kullanılmaktadır. Alttaki yüzeye zarar vermeden bu işlemleri başarı ile gerçekleştirmesi ise sağlamış olduğu avantajlardan birisi olmaktadır. Bunun yanında metal malzemeler üzerinde bulunan beton gibi yapışkan maddelerin çıkarılmasında da kullanılmaktadır.
Ahşap Zımparalama
Flap disk zımparalar temel olarak metallerin işlenmesinde kullanılsa da bazı alanlarda ahşap yüzeylerin üzerindeki verniğin kaldırılmasında da etkili olmaktadır.
Flap Disk Aşındırıcı Çeşitleri
Flap disklerin farklı amaçlar ile kullanıldığını daha önce söylemiştir. Bu sebeple de aşındırıcılık özellikleri farklı olan kum çeşitleri bulunmaktadır.
Alüminyum Oksit
Flap disk zımpara çeşitleri içerisinde en yaygın kullanılan çeşidi olmaktadır. Bu sebeple de Zımparator olarak sizlere farklı markalara at birçok seçenek sunmaktayız. Alüminyum oksit kumlar aynı zamanda düşük zımpara fiyatları sahip olmaktadır.
Zirkonyum Alümina
Yine popüler olan bir diğer çeşit ise zirkonyum alümina olmaktadır. Alüminyum oksite göre daha güçlü aşındırma gücüne sahip olmasının yanı sıra ısıya daha fazla direnç göstermektedir. Bunun yanında aşınmasının gecikmesini sağlayan kendiliğinden aşınan tanecikleri bulunmaktadır.
Seramik Alümina
Zımpara fiyatları açısından en fazla maliyete sahip olan seramik alümina aynı zamanda en güçlü seçenek de olmaktadır. Bu sebeple de kullanım ömürleri diğer seçeneklere göre çok daha uzun olmaktadır.