Bıçak Nasıl Bilenir

Bıçak Nasıl Bilenir

Bileme taşıyla bıçak bileme nasıl yapılır?

Öncelikle,

Bileme taşı nedir? (tıkla satın al)

Kombine Yağ Taşı olarak bilinen “Bileme Taşı”, dikdörtgen bir bloktur ve çelik aşındırmada çok etkili zımpara kumlarından üretilmiştir. Bileme taşının bir yüzeyi kalın zımpara kumlarından, diğer kısmı ise ince zımpara kumlarından oluşur. Her ne kadar bıçak bileyebilen bir yapısı olsa da bileme taşları çarpmalara karşı çok hassastır. O yüzden yere düşerse kolay kırılabilir. Bileme sırasında altında boşluk kalırsa çatlayabilir. Bu yüzden düşürmemeye ve düz satıhlarda kullanmaya azami özen gösterilmesi gerekmektedir.

Bileme taşını ıslatmaya gerek var mıdır?
Bileme sırasında aşındırıcı kumlar ısınır. Bu ısıyı düşürmek için su kullanılması gerekmektedir. Ayrıca bu kumlar ıslak ve hafif yağlı bir şekilde kullanılırsa çok daha yüksek performans ile bileme yaparlar. Bileme sırasında oluşan çapaklar (kılağı) sulu bilemede daha az tutunur ve su ile birlikte dışarı atılabilir.

Bileme taşı nasıl kullanılır?

Çalışma alanına dikkat!  : Üstte yazdığımız gibi bileme taşı son derece kırılgan bir malzemedir o yüzden bileme taşınızı düz bir yüzey üzerinde tutun. Hatta bileme yaparken nemli bir havlu üzerinde yaparsanız daha iyi destek sağlarsınız.

Bileme taşınızı ıslatın : Bir sprey yardımı ile yada elinizle damlatarak bileme yapacağınız köşeyi ıslatın. Bileme yapacağınız taşı da sudan geçirin. 1-2 damla yağında kaydırıcı etkisi olacağı için kullanılabilir.

Kalın kum ile başlayın : Bıçaklarınızı bilemeye başlamadan önce taşın kaba tarafının üstte olduğundan emin olun. Bıçağınızı mutlaka kalın kum ile başlatın.

Bilemeye başlayın: Bıçağınızı 22,5 derecelik bir açıyla, dipten başlayıp uçta bitirerek bıçağı yavaşça aşağı ve yumuşak bir hareketle bileme taşının uzun kenarında uzaklaştırarak çekin.

Bilemeye devam edin: Keskinleştirme işlemine başladıktan sonra bu işlemi defaten tekrarlayın. Açıyı değiştirmeden bu hareketi birkaç kez tekrarlamanız gerekebilir.

Bıçağın diğer tarafına da aynı işlemi uygulayın: Bıçağı diğer tarafa çevirin ve aynı hareketi kullanarak ters tarafı da bileyin. Dikkat edilmesi gereken konu burada da aynı açıyı yakalamanız gerekmektedir.

Bileme taşının ince tarafına geçin: Daha ince kumlar içeren tarafında biraz daha dar bir açı kullanarak bıçağın ince bilemesini yapın.

Yine ince kumlu tarafta bu sefer bıçağın diğer tarafını da bileyin. Burada da en önemli husus iki tarafın da bileme açısını aynı tutmanız gerekmektedir. Yoksa bıçak eşit olarak bilenmez.

Kılağısını alın. Kılağı zımparalama sırasında bıçak ağzına yapışan küçük metal çapaklardır. Bu metal kıymıkları temizlemek için skoç mop kullanılabilir.

Bıçağı Test Edin: Bileme işlemi tamamlandıktan sonra, bıçağı test etmek için bir kağıt kullanın. Keskinliğin iyileştiği ve kesim performansının testi en iyi kağıt keserek anlaşılır.

Her ne kadar hijyenik olsa da bıçak kesme tezgahı olarak “cam tezgah” önermiyoruz. Zira cam tezgahlar bıçakların hızlı körelmesine sebebiyet verirler.

Bıçak bileme, bıçakların uzun süreli kullanımı için gerekli bir işlemdir ve bıçağın keskinliğini ve performansını koruyabilir. Ancak, bileme işlemini yaparken dikkatli olunmalı ve gerekli güvenlik önlemleri alınmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir