Zımparanın Kullanım Alanları Nelerdir?

Zımparanın Kullanım Alanları Nelerdir?

Zımparanın Kullanım Alanları Nelerdir?
Zımpara & abrasivler yada nitelik olarak bakıldığında fiziksel aşındırıcılar kısaca şöyle tarif edilebilir;

“Aşındırıcı bir kum tanesi ile aşındırılan yüzey arasındaki fiziksel etkileşim”

Zımparanın birçok amaç için çok çeşitli tipleri vardır. ;

Ahşap üzerindeki kıymıkları yok etmek ve pürüzsüz bir yüzey sağlamak için kullanılan alox kumlar içeren cırtlı disk zımparalardan tutun paslanmaz bir boruya ayna polisajı yapıp son derece parlak bir yüzeye ulaşmamızı sağlayan polisaj cilalarına kadar bir yelpazede çeşitlenebilir. 

Zımpara temel olarak 3 bileşenden oluşur,

1) Aşındırıcı kum

2) Mesnet (Taşıyıcı yüzey)

3) Aşındırıcı kumları mesnete sabitleyen “reçine”

Bu 3 bileşen yüzlerce kombinasyonda karşımıza çıkabilir.

Örneğin; su zımparalarında mesnet lateks içerikli bir kağıttır ve sudan etkilenmeden zımpalama yapmayı sağlar. Ahşap zımparalarında mesnet genelde pamuklu bir bezdir ve elastikiyet sağlayarak her kıvrıma eşit miktarda baskı yapmayı hedefler. 

Kesici taşlardaki mesnet ise fiber dokumdan oluşmuş bir ağdır ve aşındırıcı kumların dakikada 13000 devirle üzerinde bir arada tutmayı sağlar. 

Aşındırıcı kum ise aşındırılan yüzey arasında çok önemli bir denge vardır. Kısaca Alox denilen alüminyum oksit çok kırılgan bir mineral olup kırıldıkça keskin uçlar verir. Doğada boksit mineralinden türevlenen bu bileşik ısıl işlemlere sokularak daha kırılgan ve daha sert hale getirilebilir. 

Bu kumların türevi ve kırılganlığına bağlı olarak zımparanın yüzeyle olan etkileşimi değişir. Örneğin, silisyum karbür kumlarından oluşan bir zımpara mermer, granit, doğaltaş ve cam gibi ürünlerde maksimum performans ile zımpara yaparken paslanmaz çelikte çok kötü bir performans verir. Çünkü moleküler olarak krom ile etkileşime girmez ve ısınıp eriyerek körlenir. Buna sırlanma yada yabancı tabirle glazing denilir.

Zımpara kağıdı inanılmaz derecede çok yönlü bir malzemedir. Çok çeşitli uygulamalarda çeşitli malzemeler ve yüzeyler üzerinde kullanılabilir. Alalede zımpara kağıtları nalburlarda bulunur, ancak gerçek işinize yarayacak ürünü Zımparator gibi uzman zımpara mağazalarından satın alabilirsiniz. Doğru ürüne ulaşmak için muhakkak satış temsilcimiz ile iletişime geçin. Bize Ulaşın!

zimparator.com her çeşit zımpara kağıdının bulunduğu Türkiye’nin en kapsamlı zımpara ve polisaj malzemeleri e-ticaret sitesidir. 

Instagram: Zımparator

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir