Zımpara Kum Tipleri

Zımpara Kum Tipleri

Zımpara Kum Çeşitleri

Zımpara Kum Tipleri nelerdir? Bir ürünü zımpara yaparken hangi aşındırıcı kum tipini kullanmak gerekir? Alüminyum oksit, zirkonyum, silisyum karbür ve seramik aşındırıcı zımpara kumları ne anlama gelir?

Kaplanmış zımparalarda temel 4 farklı aşındırıcı zımpara kumu kullanılmaktadır

·   Alüminyum oksit

·   Zirkonyum

·   Silisyum karbür

·   Seramik

Zımpara Kum Tipleri:
Alüminyum oksit:
Yumuşak ve orta sert ağaçların tamamında, düşük alaşımlı demir içeren metallerde, hafif metaller, ergime ısısı düşük olan metal ve alaşımlarda kullanılır. Kaplama tipine göre ahşapta yüksek performans gösterir. Büyük taneler biçiminde kırılır. Kristal yapısı düzensizdir. Orta sertliktedir. Kaplama rengi genel olarak bordodur.

Zirkonyum:
Orta ve sert alaşımlı metallerde, paslanmaz çelik, krom, nikel, ergime ısısı yüksek metal ve alaşımlarda kullanılır. Ayrıca çok sert metallerde kaplama tipine göre alüminyum oksite göre daha dayanıklıdır. Kristalize yapısı düzgündür. Küçük parçalar halinde kırılır ve her defasında sivri uçlar ortaya çıkarır. Kaplama rengi mavidir.

Silisyum karbür:
Mermer, granit, kayrak gibi doğal taşlar, belenco gibi kuvars yüzeyler ve yapay taşlarda, cam, cam ürünlerini rodaj ve zımparalama işlemlerinde sıklıkla kullanılır.
Seramik sektöründe, yarı pişmiş vitrifiye malzemelerinde, sırlı granit, teknik granit, sırsız terracota, pişmiş toprak malzemelerde zımparalama işlemi yapılabilir.
Sarı olarakta bilinen pirinç alaşımının bant zımparalar halinde aşındırılmasında ve yumuşak dökümlere şekil verilmesi gibi son derece geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır.
Diğer aşındırıcı kumlara göre çok daha serttir. Keskin kenarlı ve çok kırılgandır. Kaplama rengi siyahtır.

Seramik:
Sertleştirişmiş çelik, ergime ısısı yüksek metal ve alaşımlar, özel paslanmaz çelikler, medikal sektöründe kullanılan aşırı sert metaller, kalça ve diz protezleri, krom ve nikel alaşımları gibi işlenmesi çok güç malzemelerde aşındırma ve zımparalama yapmak için uygun ürünlerdir. Çok zor aşınır, her defasında sivri ve keskin uçlar verir ve aşındıkça kendi kendini bileyen bir yapısı varır. Genel kaplama rengi kırmızıdır.

Zımpara kum tipleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için bize ulaşın: iletişim 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir